Member area
Menu

NL: Eigenaar pand blijft onder omstandigheden verantwoordelijk voor overtredingen huurder van Woningwet en Huisvestingswet

19 October 2018
Ramon Ridder

 

Een bestuurlijke boete in verband met overtreding van – onder andere – de Woningwet en Huisvestingswet kan worden opgelegd aan zowel de overtreder als aan degene die voor de overtreding verantwoordelijk kan worden gehouden.  In zijn uitspraak van 17 oktober jl. (ECLI:NL:RVS:2018:3367) heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) nog eens bevestigd dat op de verhuurder een zorgplicht rust dat het gehuurde wordt gebruikt overeenkomstig de daarvoor geldende (publiekrechtelijke) regels. Deze zorgplicht houdt in dat de verhuurder zich tot op zekere hoogte dient te informeren over het gebruik dat van het gehuurde wordt gemaakt. Om niet verantwoordelijk te kunnen worden gehouden voor onrechtmatig gebruik van het door hem verhuurde pand dient de verhuurder aannemelijk te maken dat hij niet wist en niet kon weten dat het pand in strijd met de daarvoor geldende (publiekrechtelijke) regels wordt gebruikt.

De enkele omstandigheid dat de pandeigenaar in de huurovereenkomst heeft opgenomen dat het pand niet illegaal mag worden gebruikt en dat de huurder de verantwoordelijkheid zou dragen bij overtredingen, is voor de Afdeling onvoldoende. In de casus die heeft geleid tot de uitspraak van 17 oktober jl. werd door de verhuurder voorts aangevoerd dat hij veel in het buitenland verbleef. Ook dit vormde voor de Afdeling geen reden om van het opleggen van een boete af te zien. De verhuurder kon immers ook vanuit het buitenland via internet controleren of het pand in strijd met de daarvoor geldende (publiekrechtelijke) regels werd aangeboden, dan wel een zaakwaarnemer inschakelen of het toezicht op het pand op een andere manier vorm geven.

In een andere uitspraak van eveneens 17 oktober jl. (ECLI:NL:RVS:2018:3351) heeft de Afdeling nog eens bevestigd dat een beroep van de verhuurder op eerbiediging van de privacy van een huurder niet in de weg behoeft te taan aan het kunnen controleren van het gebruik van het pand door de verhuurder.

Kortom, pandeigenaren dienen van hun zorgplicht serieus werk te maken. Daarbij kan gedacht worden aan de volgende - niet limitatieve - maatregelen/acties:

  • voldoende onderzoek naar identiteit en liquiditeit van de huurder;
  • bijhouden van een toereikende administratie;
  • opnemen van bepalingen met betrekking tot inspecteren van de (binnenzijde van de) woning;
  • inspecties (minimaal 2X per jaar) ook daadwerkelijk - laten - uitvoeren;
  • regelmatige controle adres pand op internet (Airbnb, booking.com etc.);
  • opnemen van expliciete verbodsbepaling op illegale hennepkwekerij/prostitutie/toeristenverhuur in huurovereenkomst;
  • het opnemen van een verhaalsbeding en/of boete in de huurovereenkomst jegens de huurder;
  • aanstellen van een zaakwaarnemer indien u zelf niet bij machte bent om controle uit te voeren.

 

For further information contact:

Ramon Ridder, Partner

e:  ramon.ridder@labre.nl 

 

Douwe op de Hoek, Lawyer

e:  douwe.opdehoek@labre.nl 

 

José Veldman, Lawyer

e:  jose.veldman@labre.nl 

 

Labré Advocaten, Amsterdam

t:  +31 20 3052030

 

 

 

#Bestuursrecht, #NL, #Woningwet, # zorgplicht

 

 

 

 

Source: https://www.linkedin.com/pulse/eigenaar-pand-blijft-onder-omstandigheden-voor-huurder-ramon-ridder/

To the overview